Click here to know more about our operating hours during Ramadan
Diabetes mellitus, or simply diabetes, is a chronic disease that occurs when the pancreas is no longer able to make insulin, or when the body cannot make good use of the insulin it produces.
Insulin is a hormone made by the pancreas, that acts like a key to let glucose from the food we eat pass from the blood stream into the cells in the body to produce energy. All carbohydrate foods are broken down into glucose in blood and, in turn, insulin helps glucose get into the cells.
مرض السّكري هو مرض مزمن يحدث عندما يعجز البنكرياس عن إفراز الأنسولين، أو يعجز الجسم عن استخدام الأنسولين الذي يفرزه كما ينبغي.
الأنسولين عبارة عن هرمون ينتجه البنكرياس، وهو بمثابة المفتاح الذي يسمح للجلوكوز الآتي من الطعام الذي نتناوله بالمرور من مجرى الدم إلى داخل خلايا الجسم لإنتاج الطاقة. وبعدما تتكسر جميع الأطعمة المكّونة من الكربوهيدرات وتتحّول إلى جلوكوز في الدم، يساعد الأنسولين بدوره على دخول الجلوكوز إلى الخلايا.
Type 1 diabetes is usually caused by an auto-immune reaction where the body’s defence system attacks the cells that produce insulin. The reason this occurs is not fully understood. People with type 1 diabetes produce very little or no insulin. The disease may affect people of any age, but usually develops in children or young adults. People with this form of diabetes need injections of insulin every day in order to control the levels of glucose in their blood.
Glucose is a type of sugar produced by the breakdown of carbohydrates during digestion.
Carbohydrates are essential for your diet and are considered the primary source of energy for your body. The end product of digestion of carbohydrates in the body is glucose (or sugar). Therefore, you read the term ‘glucose’ in your blood test reports rather than sugar.
Foods that are considered a rich source of carbohydrates include:
1. Healthy options such as whole grain bread, brown rice, legumes, vegetables, fruits, milk, yoghurt, etc.
2. Unhealthy options such as sweets, desserts, regular soft drinks, etc.
1. Simple carbohydrates: Also known as sugars, these are found in two forms:
2. Complex carbohydrates: These are made of multiple sugars and include two types:
Food and drinks containing carbs:
Foods containing little or no carbohydrates:
The foods that you consume every day help you remain healthy, while also supplying you with the energy you need for your daily activities. Food comprises three main types of nutrients: carbohydrates, protein and fats. Carbohydrates have the most direct impact on your blood glucose levels. When the pancreas senses the presences of glucose in the blood, it secretes insulin. Insulin is the hormone that works like a key and unlocks the body cells allowing glucose to enter and be used as energy
The Glycaemic Index is a scale that measures how foods containing carbohydrates can cause a surge in the blood-glucose level. Foods with a score of 70 or higher are defined as having a high glycemic index, while those with a score of 55 or below possess a low glycemic index.
beans peas lentils rye bread apples oranges
white bread potatoes puffed cereals mango
Replacing high GI carbs with low GI carbs in complex meals leads to improved clinical outcomes for people with type 1 diabetes.
يحدث هذا النوع عادةً نتيجة ردّة فعل مناعية ذاتية حيث يهاجم الجهاز المناعي للجسم الخلايا المنتجة للأنسولين، وما زالت الأسباب الكامنة خلف هذه الحالة غير مفهومة بشكل كامل بعد. يفرز الأشخاص المصابون بمرض السكري من النوع الأول كمية قليلة جداً من الأنسولين أو لا يفرزونه على الإطلاق. ويمكن لهذا المرض أن يصيب الأشخاص في أي عمر، ولكنّه عادةً ما يظهر لدى الأطفال أو الشباب اليافعين. ويحتاج الأشخاص المصابون بهذا النوع من داء السكري إلى حقن يومية من الأنسولين لضبط مستويات الغلوكوز في الدم.
نوع من السكريات ينتج عن تكسّر الكربوهيدرات خلال الهضم.
هي مادة غذائية بالغة الأهمية لنظامك الغذائي، وتُعتبر المصدر الرئيسي للطاقة التي يحتاج إليها جسمك. والجلوكوز (أو السكر) هو المنتج النهائي لهضم الكربوهيدرات في الجسم؛ لذلك، يرد مصطلح "لجلوكوز" في تقارير فحص الدم أكثر من مصطلح السكر .
تشمل الأطعمة الغنية بالكربوهيدرات ما يلي:
1. الخيارات الصحية مثل خبز الحبوب الكاملة والأرز البني والبقوليات والخضروات والفاكهة والحليب والزبادي وغيرها.
2. الخيارات غير الصحية مثل الحلويات والمشروبات الغازية وغيرها.
1. الكربوهيدرات البسيطة: تعُرف أيضا ً بالسكريات، وتتخذ شكلين:
2. الكربوهيدرات المعقدة: تتكون من السكريات المتعددة، وتتضمن نوعين:
الأطعمة والمشروبات التي تحتوي على الكربوهيدرات:
الأطعمة التي تحتوي على كميات قليلة أو معدومة من الكربوهيدرات:
تساعدك الأطعمة التي تتناولها يومياً على المحافظة على صحتك وتمدك بالطاقة التي تحتاج إليها في أنشطتك اليومية. يتكون الطعام من ثلاثة أنواع رئيسية من المغذيات: الكربوهيدرات والبروتينات والدهون، إلا أنّ للكربوهيدرات الأثر المباشر على مستويات السكر (الجلوكوز) في الدم. فعندما يستشعر البنكرياس وجود الجلوكوز في الدم يقوم بإفراز الأنسولين، وهو هرمون يعمل كمفتاح يفتح خلايا الجسم مما يسمح لها باستقبال الجلوكوز واستخدامه لإنتاج الطاقة. الهضم جزئيات السكر جزيء النشاء
المؤشر الجلايسيمي هو مقياس لمدى تسبب الأطعمة التي تحتوي على الكربوهيدرات في ارتفاع مستوى الجلوكوز (السكر) في الدم. تعد الأطعمة التي يبلغ مؤشرها 70 أو أكثر ذات مؤشر جلايسيمي مرتفع، بينما تكون الأطعمة التي يبلغ مؤشرها 55 أو أقل ذات مؤشر جلايسيمي منخفض.
الفاصولياء البازلاء العدس الجاودار الخبز التفاح البرتقال
الخبز الأبيض البطاطا حبوب الإفطار المنفوشة المانجو
يؤدي استبدال الكربوهيدرات ذات لمؤشر الجلايصيمي المرتفع بالكربوهيدرات ذات المؤشر الجلايصيمي المنخفض إلى تحسين نتائج الفحص السريري لدى الأشخاص المصابين بالسكري من النوع الأول.
As carbohydrates have the most direct impact on your blood glucose levels, it is very important to control the quantity and quality of carbohydrates that you consume.
Carbohydrate counting is a practical technique that helps you calculate the carbohydrate content in your meals. Learning about foods that contain carbohydrates is imperative because carbohydrates have the most immediate impact on your blood glucose levels.
Carbohydrate counting is a practical technique that helps you calculate the carbohydrate content in your meals. Learning about foods that contain carbohydrates is imperative because carbohydrates have the most immediate impact on your blood glucose levels.
There are primarily two methods to count your carbs:
Your Food Weight x Food FACTOR = Grams of Carbohydrates in that Food
For instance,
Bread: white, rye, whole wheat (48-50% by weight carbs; carb factor is around 0.48) 30 grams weight of 1 toast slice x 0.48 = 14.4 ~ 15 gram carbs
The number of carbs you need usually depends on your medication and weight goals - nonetheless, generally:
بما أنّ للكربوهيدرات التأثير المباشر الأكبر على مستويات الجلوكوز في الدم، من الضروري التحكم في كمية ونوعية الكربوهيدرات التي تتناولها.
هو أسلوب عملي يساعدك على حساب محتوى الكربوهيدرات في وجباتك. والتعّرف على الأطعمة التي تحتوي على الكربوهيدرات أمر بالغ الأهمية، لأنّ هذه المادة تمتلك أسرع تأثير على مستويات الجلوكوز في الدم.
هو أسلوب عملي يساعدك على حساب محتوى الكربوهيدرات في وجباتك. والتعّرف على الأطعمة التي تحتوي على الكربوهيدرات أمر بالغ الأهمية، لأنّ هذه المادة تمتلك أسرع تأثير على مستويات الجلوكوز في الدم.
ثمّة وسيلتان رئيسيتان لحساب الكربوهيدرات:
وزن الطعام الذي تناولته x عامل الكربوهيدرات = وزن الكربوهيدرات في هذا الطعام بالغرام
مثال:
الخبز: الأبيض، الجاودار، القمح الكامل %50-48( بالوزن كربوهيدرات ؛ عامل الكربوهيدرات حوالي 0.48 ) 30 غرام وزن شريحة واحدة من خبز التوست -0.48× 15~ 14.4 = غرام من الكربوهيدرات
يعتمد عدد الكربوهيدرات التي تحتاج إليها عادةً على لأدوية التي تتناولها ووزن الجسم الذي تطمح إليه - وهذا العدد بشكل عام كالتالي:
You can stay on track by using this quick guide to estimate your portion sizes when you cannot, or prefer not, to measure your food. Use the hand guide to estimate how much you consume.
بإمكانك استخدام هذا الدليل السريع لكي تقوم بتقدير حجم حصتك من الطعام المسموحة لك حين لا تستطيع أن تزن طعامك، أو إذا كنت ممن يفضلون عدم وزن الطعام. استعمل دليل قياس اليد لكي تقدر كم تستهلك من الطعام تقريباً:
Benefits of Nutrition Label
فوائد ملصق المعلومات الغذائية.